Jedząc różnorakie posiłki tak właściwie nie zastanawiamy się, co naprawdę jemy, a ujmując bardziej szczegółowo, nie wiemy z jakich elementów składają się nasze dania oraz na które składniki posiada zapotrzebowanie nasz organizm.

Elementarną częścią żywności człowieka jest białko.

Białko to zasadniczy budulec ludzkich tkanek, przy braku którego organizm ludzki nie umiałby właściwie funkcjonować.

Białka również regulują w naszym organizmie wiele procesów na przykład proces przemiany materii.

To dzięki białku człowiek wzrasta oraz dojrzewa i to dzięki niemu regenerują się nasze uszkodzone tkanki.

Białka są zbudowane z wielu cząsteczek, a w ich skład wchodzą między innymi aminokwasy.

Kolejną gromadą potrzebnych dla człowieka związków są cukry.

Cukry nazywane są najczęściej węglowodanami. Są to związki organiczne, które składają się z tlenu, węgla oraz wodoru. Węglowodany występują we wszystkich do których człowiek ma dostęp roślinach.

Składniki te niosą człowiekowi wigor i stałą ciepłotę organizmu.

Ponadto cukry usprawniają funkcję naszych narządów wewnętrznych.

Posiadają one także istotny wpływ na przemianę materii człowieka. Kolejnymi substancjami bez których nie umie funkcjonować ludzki organizm, są tłuszcze.

Tłuszcze są naturalnymi substancjami organicznymi, które nie są rozpuszczalne w wodzie.

Tłuszcze, które spożywa człowiek to zarówno tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, jak i też roślinne. Tłuszcze dla człowieka tworzą nie mające ceny źródło wigoru oraz zapasów, które gromadzi nasz organizm. Ponadto tłuszcze chronią ludzki organizm przed wychłodzeniem i gromadzą w organizmie wodę. Tłuszcze pełnią też funkcję budulcową ludzkich komórek. Nasz organizm do sprawnego funkcjonowania oprócz powyższych substancji potrzebuje także substancji mineralnych, wody oraz witamin. Jeżeli nasze posiłki będą miały te substancje w prawidłowo dobranych ilościach, to wtedy mamy możliwość odważnie powiedzieć, że dobrze i zdrowo odżywiamy się..